BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Legaturi utile
Ramura Constructii de Masini

Andre Peer (Conducatorul echipei de proiect):
Proiectul este un succes. Spun asta pentru ca
exista companii dispuse sa finanteze formarea profesionala. Companiile, adica sindicatele si managementul din cadrul lor, au dorit sa se afilieze la aceste centre non-profit iar fondurile structurale sunt asigurate pentru viitor. Aceste centre nu mai au nevoie de o finantare in viitor de la Guvernul Olandei. Este complet problema partenerilor sociali – sindicate si patronate. Sindicatele au sustinut un obiectiv important – ocupabilitatea lucratorilor. Asta inseamna diplome recunoscute pentru ocupatii sau specializari noi pe care ei le pot obtine ca adulti. Este vorba despre diplome recunoscute nu numai in Romania, ci la nivel european. Un lucrator care are diplome recunoscute poate lucra in intreaga Uniune Europeana. Asta inseamna ocupabilitate. Acesta este obiectivul sindicatelor: sa asigure loc de munca si cel mai bun salariu posibil pentru lucrator, obiectiv care a fost atins. Al doilea obiectiv este cresterea competitivitatii companiilor. Certificarea produselor si proceselor din cadrul companiilor cere lucratori bine formati si bine educati. Si acest obiectiv a fost atins. Al treilea obiectiv pe care il mentionez este dialogul social intre angajator si sindicate. Nu este un dialog social la cel mai inalt nivel, dar acest proiect dovedeste faptul ca dialogul social la nivel de companie este o strategie foarte valoroasa. A fost un program pilot si tine de sindicate sa acopere mai multe sectoare din Romania cu acest concept.

Martin Spanjers, reprezentantului FNV :
Intreaga abordare a proiectului nu a fost de la varf spre baza, ci o abordare legata de companie si de sindicatele la nivel de companii. Asta a fost foarte important pentru succesul proiectului, deoarece este in interesul companiilor dar si in interesul lucratorilor. Intr-un program educational intotdeauna trebuie sa existe echilibru intre cele doua parti. Nu este un program educational legat numai de partea teoretica ci este legat si de atitudinea fata de noi calificari, atitudinea fata de invatare, pentru a avea o viziune generala asupra unei meserii si a unei slujbe, atitudinea legata de controlul de calitate si de siguranta la locul de munca. Acesta este modul de abordare pe care il vedem in educatia din intreaga Europa.

Frans van Helsdingen (Reprezentantul Ambasadei Olandei la Bucuresti):
Din punct de vedere al Guvernului Olandei
, finantatorul acestui proiect prin programul MATRA coordonat de Ministerul Olandez al Afacerilor Externe, as dori sa subliniez ca este un succes desi a fost un program destul de aparte. Acest domeniu – mai ales domeniul miscarii sindicale – este putin sprijinit prin programul MATRA, si nu pentru ca decidem noi sa fie asa ci pentru ca programul MATRA depinde de oferta partenerilor olandezi si romani. Sunt putine propuneri si proiecte in acest domeniu. Ceea ce este important este ca se lucreaza pe baza de companii si la nivelul de baza. Ceea ce vrea MATRA este sa creeze o societate civila. Partenerii sociali si economici trebuie sa participe la procesul de formare a societatii civile.


Centrul de expertiza in formare profesionala
Ce este centrul
Centre existente